Pages

Wednesday, 21 February 2018

Playdoh Homemade Semudah ABC by Emat & Efah Beraktiviti Hujung minggu di rumah hari ini, kita buat playdoh sendiri....








Playdoh Homemade Semudah ABC by Emat & Efah

Beraktiviti Hujung minggu di rumah hari ini, kita buat playdoh sendiri. Boleh lah main sepuas-puas hati dah.

Meh kita tengok bahan Playdoh Semudah ABC :

*Gambar saya tu main angkut ja semua bahan dari dapur πŸ˜‚

- 2 cawan tepung gandum

- 1 cawan garam halus (saya guna sedang2 ja ikut suka hati πŸ˜‚)

- 2 sudu minyak sayuran (saya guna minyak sawit tu je)

- 1 cawan air

- Pewarna makanan (ikut suka nak warna apa)

** Ni bahan paling mudah πŸ™‚ Ada jugak yang campur cream tartar, ada jugak yang kena masak atas api. Tapi resipi saya yang saya guna ni kita uli-uli ja macam buat doh karipap tu. Semudah ABC kan.

Cara- cara :

- Campurkan tepung dan garam dalam 1 bekas. Gaul bagi sebati.

- Masukkan minyak dan gaul hingga sebati.

- Tuang air sedikit demi sedikit sambil uli adunan. Uli sehingga betul-betul sebati. Sukatan air ikut kelembutan adunan yang anda inginkan.

- Bila dah sebati dan doh boleh dicanai, masukkan sedikit pewarna makanan. Uli lagi hingga pewarna sebati dengan doh.

- Siap! Dah bolehlah berimaginasi dengan anak-anak. Pastikan simpan playdough ni dalam bekas bertutup untuk tahan lebih lama.


** Anda boleh bahagikan adunan untuk warna yang berlainan atau boleh buat beberapa adunan lain untuk warna yang berlainan.

Saya tak da pewarna lain. So, dua kaler ni ja la dulu dibuat.


Anak-anak termasuk mulut pun tak bahaya. Kita sendiri yang buat dan tahu apa bahannya.

Next week boleh buat sama-sama Ayah pula kan Ismail Hassan 😍



#AqidahStory

#MyWeekendMyLife

#aktivitiBersamaAnak2

Orang kata, dengan senyum kita mampu untuk merubah emosi kita dari negatif kepada positif. Bila emosi kita berada di dalam keadaan positif...




Orang kata, dengan senyum kita mampu untuk merubah emosi kita dari negatif kepada positif.

Bila emosi kita berada di dalam keadaan positif, yakin dan percayalah lebih banyak benda positif akan datang kepada kita.




Dengan senyuman juga kita mampu untuk menceriakan diri dan hati kita sendiri malahan juga orang yang berada di sekeliling kita.




Rasulullah SAW juga ada bersabda :




"Janganlah kamu memandang remeh kebaikan kecil sedikit pun, walaupun sekadar kamu bertemu saudaramu dengan wajah yang ceria"

(Hadis Riwayat Muslim)




Oleh itu, teruskan senyum dengan gembira dan bahagia. Kerana senyum juga adalah merupakan terapi dalaman yang efektif.




Dengan senyuman yang penuh dengan rasa bahagia akan lebih memberikan kita berasa lebih bersemangat menempuh perjalanan kehidupan ini.




Dikatakan juga, senyum sokmo juga boleh jadi salah satu alternatif untuk awet muda.




Nak awet muda kan?

Hah, jom senyummm dengan gembira dan bahagia.

Sebarkan aura positif kepada semua.




Klik SMILE dan komen emoji SMILE yang anda rasa paling membahagiakan anda dan orang di sekeliling anda yang melihatnya.




#JomSenyum 😊




~ Teringat hakak tagline jaman muda mudi dulu, "Stay Cute n Smile Always" opss.




With ❤ by,

Nurul Aqidah Sulaiman

Thursday, 21 December 2017





Sunday, 17 December 2017



Saturday, 16 December 2017

Hari tu duk dapur, tiba-tiba ada bau wangi. Seram dah. Ingatkan apa dia. Rupanya di Baby Wash tu tutup dia terbuka. Semerbak bau. Hehe...





Hari tu duk dapur, tiba-tiba ada bau wangi. Seram dah. Ingatkan apa dia. Rupanya di Baby Wash tu tutup dia terbuka. Semerbak bau. Hehe

Suka tengok kulit anak saudara yang sepenuhnya guna Asmak Baby Care. Cantik je. Bau badan pun wangi semerbak sebab pakai lotion baby, essential oil dengan baby powder 😁

Friday, 15 December 2017






Thursday, 14 December 2017

Anda mahu berjaya?  Sebelum USAHA tanamkan dalam MINDA TIGA perkara ini. 1. Gagal itu tidak wujud. + Gagal hanya pengalaman dalam perjuang...

Anda mahu berjaya? 

Sebelum USAHA tanamkan dalam MINDA TIGA perkara ini.

1. Gagal itu tidak wujud.

+ Gagal hanya pengalaman dalam perjuangan.

+ Jika gagal, kecewa, down cukuplah 3 hari 3 malam anda meratapinya. Kemudian BANGKIT! MOVE ON! Itu semua hanyalah pengajaran yang terMAHAL anda perolehi.

+ Jadikan ianya PANDUAN di masa akan datang.

2. Buat seja.

+ Jangan banyak songeh atau alasan.

+ Jangan tunggu sempurna untuk bermula. Tiada yang sempurna di dunia ini.

+ Mulakan sahaja sambil anda mengkaji dan cari ilmu.

+ Perbaiki di mana yang anda rasa perlu dikemaskini dan dicantikkan.

+ BOLEH BAH KALAU KO!!

+ YAKIN BOLEH!

3. Setiap cabaran ada penyelesaiannya.

+ Setiap KEJAYAAN pasti diiringi dengan DUGAAN, CABARAN dan HALANGAN.

+ DON'T GIVE UP!

+ Tanamkan dalam minda anda, semua itu pasti ada PENYELESAIANNYA.

+ Ambil MASA (jangan terlalu lama) untuk fikirikan solusinya.

+ Cari leader, rakan satu tim, atau sesiapa yang anda rasa dapat membantu anda.

+ JANGAN PENDAM SENDIRI. Ia akan memakan diri dan memghumban bisnes anda ke dalam lembah kebinasaan.


Setkan di dalam MINDA anda TIGA perkara ini. Semoga cahaya perjuangan di tahun 2018 lebih terang benderang.

Coretan Pagi by

🌻Nurul Aqidah Sulaiman🌻
Superstokis Asmak by MHAMsb Negeri
017 216 5484
nashealthcare.blogspot.my



#Like_Share jika kalian rasa ianya berMANFAAT.